Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi inşaatı İki Aşamalı Olarak Sürüyor

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’ndan geldi, biz de hızlı tren bekleyişinde umutları arttıran gelişmeyi 10 Ocak günü bu sütunlardan duyurduk.
O gün…
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına bağlanacak ve 200 kilometre hız yapacak Bursa Hızlı Tren Projesi’ndeki gelişmelerle ilgili Çavuşoğlu’nun verdiği bilgi Bursalıların özlemle beklediği haberdi:
“Yenişehir-Osmaneli arasındaki 41 kilometrelik kesimin altyapı ihalesiyle Bursa-Yenişehir-Osmaneli olarak 108 kilometrelik hattın tamamının üstyapı ve elektromanyetik ihalesi hazırlıkları devam ediyor. İki ihaleye de 2018 Ocak ayı sonunda, yani bu ay sonu çıkılacak.”
Anımsatmak gerekirse…
Bursa Hızlı Tren Projesi iki aşamalı olarak sürüyor. Birinci aşama, 23 Aralık 2012’de temeli atılan Bursa-Yenişehir etabı. İkinci aşamayı da Yenişehir-Osmaneli etabı oluşturuyor.


İlk aşamada…
Yani Bursa-Yenişehir etabında gelinen noktayı Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu açıklarken projedeki son durumu şöyle dile getirmişti:
“Bursa-Yenişehir arasındaki 56 kilometrelik hattın 16.5 kilometresi tünel ve 6.2 kilometresi viyadük. Tünellerin 6.8 kilometresi yapılarak yüzde 41’i tamamlandı. Viyadüklerin de 1 kilometresi, yani yüzde 16’sı bitti. Kalan güzergâhta kazı, dolgu ve küçük sanat yapısı imalatları devam ediyor. Altyapı yapımının genelinde yüzde 30 fiziki ilerleme sağlandı.”
Ne var ki…
Daha çok tünellerde çalışmalar sürdüğü için Bursa kamuoyu neler yapıldığını bilmiyor, görmüyor. Öyle olunca da hızlı tren çalışmalarının yürümediği izlenimi doğuyor.
İşte…
Bu izlenimi ortadan kaldıracak, hızlı treni bekleyenlerin umutlarını arttırıp heyecanlandıracak arazide yapılan işlerin fotoğrafları geldi.
Açıkçası…
Fotoğraflarda hızlı trenin ayak izleri çok net görülüyor.
İlk bakışta…
Mudanya Yolu’nda Geçit çıkışından Balat’a giren kavşakta başlayan viyadük çalışmasının kuzeye doğru olan ve yoldan görünmeyen bölümlerindeki inşaatın önemli bir aşamaya geldiği anlaşılıyor.
Ayrıca…
Balat’tan kuzeye doğru devam eden ve Çağlayan Köy’ün alt tarafından gelip Doğu Çevre Yolu’ndaki dinlenme tesisleri yanına çıkan tren hattı güzergahında viyadük çalışmaları ilk kez görüntülendi.


Yine…
Çevre Yolu’nun Demirtaş-İsmetiye geçişindeki ovada ilerleyen ve yoldan hissedilmeyen çalışmalarda da hızlı trenin ayak izleri çok net bir şekilde ortaya çıktı.

Bitiş tarihini tartışmak artık gereksiz

Her yazıda tekrarlıyoruz… Hızlı trenin temeli 23 Aralık 2012’de atıldığında hedef 2016’da yolculuk yapmaktı.
Ne var ki…
Altyapı ihalesinin 400 milyon liralık ödeneği tünellerde bitince işler aksadı. Buna güzergah değişiklikleri de eklenince hedeften uzaklaşıldı.
Bugün için…
Üstyapı ve elektronik sistem ihalesine hazırlanılırken hızlı trenin ayak izleri görüntüleriyle bitiş tarihi tartışmaları da gereksiz hale geldi.
Proje hedeflendiği gibi 2020’de bitmese bile 2023’ü geçmeyeceğe benziyor.

Ovadaki çalışmalar hızlanıyor

200 kilometre hız yapması planlanan ve çift hatlı olarak projelendirilen hızlı tren için başlayan altyapı çalışmalarının ova kesimi büyük ölçüde tamamlandı.


Güzergahın rayların döşenmesine uygun hale getirilmesi çalışmalarında sona yaklaşılırken, Çevre Yolu’nun Demirtaş ile tünel arasındaki bölümün güneyindeki çalışmaların bundan sonraki aşamada daha hızlı ilerleyeceği kaydediliyor.
Üstyapı ve elektronik sistemlerle ilgili çalışmaların da bahar aylarında başlaması planlanıyor.


Haber:  Ahmet Emin Yılmaz – www.olay.com.tr
Kaynak.rayhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami