e-bilet

Otobüs bileti satışlarında Otogarların dışında müşterimiz neredeyse oradan olmak zorundayız oraya hizmet götürmeliyiz anlayışıyla, yapılan ve acente sayısını sürekli arttıran bir yapı içine girdik. Özellikle büyük şehirlerde bilet satış acentelerini kapatırsak pazar kaybedeceğimiz düşüncesi hâkim oldu. Bu yapımızla acentelerden bilet satın alan yolcu sayısını göz ardı edemeyiz. Kendi internet sitelerimiz üzerinden yaptığımız çevrimiçi satışları da göz ardı edemeyiz.
Acentelik sistemine bu kadar önem vermememiz alternatif bilet satış modellerini yöntemlerini
yolcumuza sunamadığımızdan kaynaklanıyor.
Almanya da yapılan bir araştırmaya göre uluslar arası seyahat sektöründe online satışlarının payının toplam içinde yüzde 60’a ulaştığını ifade ediliyor.
Yurtiçi ve Uluslararası uçak bileti satışlarında ise %80 seviyesinde.

Araştırmaya katılanların %37'si iş seyahatlerinde normal seyahatlere kıyasla daha fazla sosyalleştiklerini ifade ederken %38'i seyahatleri sırasında daha yaratıcı olduklarını söyledi. Öte yandan katılımcıların %69'u (bunların %67'si İngiltere'den) çıktıkları iş seyahatinden, daha çok faydalanabilmek adına seyahat organizasyonunu kendilerinin yaptıklarını belirtirken

Hilton’un kuruluşundan bu yana yaptığı en büyük pazarlama kampanyası ile tanışın: “Stop Clicking Around” (Tıklamayı Kesin) bu kampanya ile Hilton kendi web sitesi üzerinden rezervasyonları artırmayı hedefliyor.

Grammy Ödüllerinde lansmanı yapılan bu “Stop Clicking Around” efsanevi grup Rolling Stones’un Satisfaction’ını tema müziği olarak kullanırken, arkada yer alan seslendirmede ise “En düşük online ücret için Hilton.com’a tıklayarak direkt rezervasyon yapın” diyor.

Hilton bu kampanyanın yanı sıra sadık müşterileri için özel olarak sunduğu HHonors programında da üyelere özel oda fiyatlarında indirim, ücretsiz gecelik konaklamalar ve odalarda ücretsiz WiFi hizmetleri de sunuyor. Reklam filminde bahsi geçmese de sadece direkt değil, geleneksel olan seyahat acentesi yöntemiyle Hilton otellerine rezervasyon yaptıran diğer müşterilerde bu fırsatlardan faydalanabilecek.

Bu kampanyanın Hilton’un HHonor sadık müşteri programı için geçtiğimiz Ağustos ayında hazırladığı bazı özel fırsatların devamı niteliğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İletişim teknolojisinin gelişmesi otobüs işletmelerinin, e-fatura ve e-bilet uygulamasına geçmesinin bilet satış acenteleri F1 F2 ler üzerindeki etkisinin ne olacağı sektörce öngörülmüyor, bu konuda maalesef çalışma yapılmıyor.

            Sektör bu gün, acenteliğin geleceğinin ne olacağını öngöremediği için, hala yeni bilet satış acentelikleri veriliyor. Bir kısmı, yeni yapılan aktarma terminallerinden ve otogarlardan hala bilet satışı yapılacağını zannediliyor. Yer almanın acentelik yapmanın para bu yolla para kazanmanın peşinde…

                Otogar ve yolcu terminallerinden kısa mesafeler dışında bilet satışı olmayacak, yakın gelecekte otogarlar ve terminaller sadece otobüse binilecek inilecek yerler olacak.

            Bu konuda yaşanan bir örnek var önümüzde: Havalimanları. Siz hava limanına gelip bilet alıp uçağa binen gördünüz mü?

            Uçağa ilk defa binen bile önceden oğluna kızına torununa biletini bir şekilde aldırıp havalimanına geliyor. Havalimanıyla otogarların ve yolcu terminallerinin arasında ne fark var?

            Sektörümüzde hala bankodan bilet satılacağı düşünülüyor, bu düşünce üzerinden gelecek planlanmaya çalışılıyor. Seyahat acentelerinde olduğu gibi, otobüs bilet satış acentelerinin geleceği kısa vadede tehlikededir. Belli merkezlerin dışında kapanmaya işlevsizleşmeye mahkûmdurlar.

            Peki, acentelik sanal satış sistemlerinde model ne olmalıdır?

            Bu konuda ne yapılması gerektiğinin en güzel örneği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hayat geçirilen www.ulasim.gov.tr  web sitesi üzerinde çalışan, Ulusal Ulaşım Portelidir.

            Otobüs işletmelerimizin birçoğu bu sisteme dâhil olmuşlar, ilgi ücretsiz olduğu için sürekli artıyor.

            Ayrıca, biletall.com, obilet, bu bilet, ucuz bilet, bavul.com otobüs bankası gibi özel teşebbüs ticari otobüs bileti satış sistemleri var. Ticari kuruluşlar oldukları için acente mantığıyla çalışıyorlar.
İçlerinde en avantajlı durumda olan “biletall.com” sektörde kullanılan bilet satış programını yazılımını kendisine ait sattığı için
 
            Bu sistemi bizim sektörde birleşerek ortak olarak hayata geçirmemiz ve hizmete açmamız gerekiyordu. Bu birlikteliği maalesef sağlayamadık.

            Aklın yolu birdir. Bizim göremediğimizi bağlı olduğumuz Bakanlığımız hayat geçiriyor.
Herkes kendi işin yapsın, ancak biletler ortak bir platform üzerinden ortak satış noktalarından satılsın, bu sistemin sahibi de sektörün birlikteliğiyle oluşturulacak bir şirket olsun. Biz bakıyoruz… Bu konuda para kazanılabileceğini gören bizim dışımızdaki ticari kuruluşlarsa satış sistemlerini hayata geçiriyor, biz de bu kuruluşlara komisyon ödüyoruz.

            Havayolu işletmelerinde olduğu gibi sektörün IATA'sı kurulsun dedik, birçok yerde ifade ettik, yazılar yazdık ilgi gösteren olmadı.

            Bu birlik sektör tarafından bu güne kadar çoktan kurulmalıydı. Hala da kurulabilir, geç kalınmış değildir.

            Sektördeki bakış şu: “Benim zaten web sitem var, kendi sitem üzerinden müşterime satış yapabiliyorum. Acentelik verdiğim işletmeler de sistemim üzerinden bilet satışı yapabiliyorlar. Ne gereği var kendi markamı o markaların içinde kaybedeyim!”

Bu bakış açısı bir dereceye kadar doğru. Ödediğiniz ofis kiraları, personel ücretleri SSK, vergi genel giderler, komisyonlar her acenteye gönderdiğin ücretsiz servisleri maliyetini ortaya koyduğumuzda işletmelere getirdiği yükü hesapladığınızda bilet başı satış maliyetinin ortalama % 20 lerde olduğu belirtilmektedir. İşletmenin servis yükünün ise sefer başı doluluk oranında azalma olması halinde arttığı da aşikârdır.

            Bizim söylemek istediğimiz farklı bir şey. Bu portal üzerinden bir satış noktasından sisteme dâhil olan yüzlerce otobüs işletmesinin biletlerini bir noktadan satabileceksiniz, mevcut ulusal veya uluslar arası seyahat sitelerine de bir noktadan bağlayacaksınız.
Ortak servis, ortak altyapı kullanacaksınız. Bilet satış acentelerinin olmadığı yerlerde ortak kiosklar açabileceksiniz.

                E-bilet ile ilgili tebliğ yayınlanalı 3,5 yıl olmasına rağmen, bir iki işletmenin çalışma başlattığını duymama rağmen büyük işletmeler de dâhil olmak üzere bu işi başarabilen bu izni alan ve hayata geçiren maalesef bu güne kadar yok!

            Bu platform hayata geçirilebilseydi işletmelere ek maliyet getirmeden ortak sistem üzerinden e-bilet sisteme dâhil olan tüm işletmelerce hayata geçirilebildi, sektör çağ atlardı.
Yine söylüyorum, geç kalınmış değil.
Kişi başı bilet satış maliyetinin aşağıya çekilmesinin yolu ortak bilet satış sistemlerini hayata geçirmek ve ortak ücretsiz servis hizmetine geçmek işletmelerin karlılığını arttıracaktır.

            Teknolojinin ve online satışların başta turizm olmak üzere seyahat sektöründe artık esası haline geldiği açıktır.
Mesleğimiz açısından otobüs işletmelerinin geleneksel metotlarla yeniliğe ve teknolojiye kapalı otobüs işletmelerinin ve bilet satış acentelerinin şu anki klasik sistemde kısa vadede ayakta kalabileceğini düşünmüyorum.

            Teknolojik gelişimlerin özellikle müşterinin elini güçlendirdiği açıktır. Bunu rekabet etmeye çalıştığımız havayolunda yolcu tercihleri açısından açıkça görüyoruz.
Sektörümüzdeki küçülmeden en fazla zarar görecek olan bilet satış acenteliği, sistemde kökten değişim yapılmazsa orta ve uzun vadede hayatta kalamaz.

Saygılarımla

Nusret ERTÜRK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami