Ankara-İstanbul YHT Seferleri, Mayıs Ayının İkinci Yarısında Başlayacak


Bakan Elvan, Sudan Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Bader Eldin Mahmoud Abbas ve beraberindeki heyetle görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleriyle ilgili müjde vermek istediğini belirterek, "Ankara-İstanbul YHT seferleri, inşallah mayıs ayının ikinci yarısında başlayacak. Hem açılışını yapacağız, hem de seferlere başlayacağız" diye konuştu.

Twitter yönetiminin mahkeme kararlarını uygulamaya koymasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Elvan, "Biliyorsunuz 5 mahkeme kararı uygulanmıştı. 11 mahkeme kararı daha Twitter tarafından uygulanmıştır. Toplam 16 mahkeme kararı bugüne kadar uygulanmış durumda. 10 mahkeme kararı ise değerlendirme aşamasında. Mayıs ortalarında BTK ile Twitter yetkilileri, İrlanda'da bir araya gelerek askıda kalan konuları görüşecekler" dedi.

Hazine'nin borç üstlenimine ilişkin yönetmelikle ilgili basında çıkan değerlendirmelere de değinen Elvan, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanına Hazine garantisi verildiğinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Elvan, 2 yıl önce çıkarılan 3996 sayılı Kanun'da düzenlenen bir yetkiyle, KİT'lerin ve mahalli idarelerin borç üstlenim garantisi anlaşması imzalayabildiğini hatırlatarak, bu kapsamda Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ) 3. havalimanına bu garantiyi verdiğini anlattı. Elvan, borç üstlenim garantisi anlaşması ile bir sözleşme feshi olması şartıyla yapılan tüm yatırımların bedelsiz olarak garantiyi veren kuruma veya idareye kalan tüm borçla birlikte teslim edileceğini, böylece de proje ve yatırımların aksamadan sürdürülebilmesinin amaçlandığını vurguladı. En son yapılan düzenlemenin ise KİT'lerle de 3. havalimanı ile de ilgisinin bulunmadığını belirten Elvan, genel ve özel bütçeli kuruluşları kapsayan bu düzenlemenin, yap-işlet-devret gibi projelerin sözleşmesinin feshedilmesi halinde borç yüklenimin Hazine tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti. Elvan, "Hiçbir şekilde bu kredilere garanti vermek söz konusu değildir. Ancak fesih halinde o ana kadar yapılan yatırımlar bedelsiz olarak devralınıyor ve ilgili kuruluş söz konusu yatırıma devam ediyor. 2 yıl önce çıkarılmış bu kanun bugüne kadar konuşulmuyor. 3. havalimanı gündeme gelince konuşulmaya başlanıyor, bu manidardır diye düşünüyorum" dedi.

Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığındaki son atamalara ilişkin bir soru üzerine, atamaların doğal bir süreç olduğunu, hem pozisyonu değiştirilen bürokratların hem de yeni atananların konularına hakim, deneyimli ve kuruma katkılarının yadsınamaz olduğunu söyledi. Avrupa Birliği üyesi bazı komşu ülkelerin karayolu taşımacılığında rekabeti bozan uygulamaların ne olduğuna dair bir soru üzerine de Elvan, şunları kaydetti: "Ülkelerin ismini vermesek de asıl sorun şudur: Türkiye'de mazot fiyatları 4-5 TL arasında değişirken, bir başka ülkede çok daha düşük fiyatlara, 10-15 kuruşa mazot satılmaktadır. Bu ülkenin taşımacıları, Türkiye'ye gelerek buradaki yükleri alıp başka ülkelere taşıyabilmektedir. Tabii bunu dengelememiz gerekiyor, eşit rekabet koşullarında taşımacılık sektörünün yürütülmesi gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor ve çeşitli komşu ülkelerle müzakerelerimiz yürütülmekte."

Sudan Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Abbas da, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkati çekerek “Türkiye ile ilişkilerimize zarar verecek bir aktiviteye kesinlikle izin verilmez.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami