Bakan, Binali YILDIRIM’IN İTO.Konuşmasından çıkardığım sonuçlar.

ITO, 23 Nolu Seyahat Hizmetleri Meslek Komitesi ve TOBB, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi işbirliğiye, 9 Şubat tarihinde; İstanbul Ticaret Odasında düzenlenen "Karayolu Taşımacılığında Verimlilik ve 2023 Vizyonu” konulu toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM yaptığı konuşmadaki bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Sayın Bakan Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün emektar bir sektör olduğunu, kendisinin de bir dönem babasını ikna ederek otobüs işletmeciliği yaptığını sektörde yaşadıklarını anlatarak, sektörden bilgi sahibi olduğunu söyledi.  Sektörün günümüzde birtakım sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, görüyorum ki burada dinlediklerimden ayrı kaldığımız dönemde sorunlar oldukça birikmiş, şikâyetler artmış, mevzuat yönünden yapabileceklerimize bakarız, bunları çözeriz ancak gerçekleşmesi mümkün olmayan taleplerle bize gelmeyin dedi.

 Örnek vermek istiyorum her toplantıda dile getirdiğiniz, Karayolu yolcu taşımacılarına, ÖTV siz yakıt verilsin, ÖTV ve KDV indirimi yapılsın taleplerinizi gündemden düşürün bu günkü ekonomik şartlara uygun bir talep değildir.
Başka işlere bakalım, enerjinizi boşa harcamayın diye konuştu.
Bu dönemde zaman paranın önüne geçti, dolayısıyla havayolunun daha fazla kullanılması doğal” dedi.
Ülkemizde önemli işler yapan karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün değişen ulaşım şartlarına, iş yapma şekline göre kendini yenilemesi gerektiğinin altını çizerek.
Değişim bilişimle olur. Bilişim sektörü gelişti insanların iş yapma, yaşam ve seyahat anlayışları ve planlamaları değişti” Sizler de bu yeni duruma ayak uydurmak kendinizi yenilemek zorundasınız dedi.
Çağa ve gelişmelere ayak uyduramayan bilişim ve teknoloji’ye ayak uyduramayan işletmelerin ayakta kalmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Sayın bakan bu konuda ne demek istedi?
Söyledikleri açık ve net,çağımız artık dijital çağ, bu çağa ayak uyduramayan şirketler yarına ayak uyduramayacaklar rakiplerinin gerisinde kalacaklar. Dolayısıyla iş ve müşteri kaybedecekler. Sektör olarak bu konuda geride kaldınız, kendinizi acilen yenileyin adaptasyon sürecinizi hızlandırın diyor.
Şirketlerin iş yapış biçimleri, planlama, pazarlama şeklinizi gözden geçirin, işinizde verimlilik getirecek teknolojik uygulamaları sektörde uygulayın, diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonu sağlayacak çözümleri üretin mobil teknolojiler ve internetin nimetlerinden istifade edin yolcularınıza bu hizmetleri sunun, aksi takdirde ayakta kalmanız mümkün değildir, demek istiyor.
Bu konuda sektörde neler yapılabilir.
Örneğin bizim bilişim teknolojilerinden anladığımız, otobüslerde uydu yayını koltuk arkası ekran, internet erişimi ve kesintisiz kişiye özel tv, oyun ve müzik dinletmektir.
Kast edilen bu değildir.
Bir örnek vermek istiyorum, bizim sektörümüzün dışında neler oluyor.
TÜRKKEP (25 Şubat 2013 tarihinde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcı olarak yetkilendirilen bir güven kurumudur.) verilerine göre 2016’da e fatura ve e defter sayısının yaklaşık 70 bine çıkması KEP Adres sayısının 2 kat kullanım oranının 5 kat artması bekleniyor. 2015 yılı sonu itibariyle e-fatura uygulamasına geçen ilave mükellefler ile toplam kullanıcı mükellef sayısı 48 bine ulaştı.
e fatura uygulamasına benzer bir uygulama olan e-arşiv fatura faturaya 2 bin 500 yüz mükellef geçiş yaptı.
2015 yılında 150 bini geçen KEP kullanım oranının yüzde 90’ı kurumsal yüzde 10 u ise bireysel adreslerden oluşuyor.
E- Fatura ve e-arşiv faturaya geçen mükellef sayısı 50 bini aşarken 2015 te 100 milyon, 
e-fatura oluşturuldu. 2016 da ise e fatura adedinin 500 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bizimle ne alakası var?  Sektörde böyle bir zorunluluk yok, çıkarsa bakarız diyoruz
veya bizim sektörün e-bilete, e-faturaya geçmesi çok zor diyoruz.
Sektörün e-bilet uygulamasına geçerse ne gibi kazancımız olur işletme maliyetimizi ne kadar düşürür bunları hesap etmiyor gündeme bile almıyoruz.

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü olarak biz bu uygulamaların neresindeyiz?
Konu bizim dışımızda sürekli gelişiyor, büyüyor.
Sayın Bakan da uyardı, bize aslında ufuk açtı hala anlamıyoruz…
Bir sonraki yazımda sektörde bilişim uygulamaları neler ve yeni teknolojik gelişmeler ve uygulamaları neler olabilir onları yazacağım.
 Saygılarımla

 

Nusret ERTÜRK

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami