Bakan Elvan 2015 Yılı Hedeflerini Açıkladı


Bakan Elvan, Ahlatlıbel Telekom Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, ulaşımın her alanında, bilişim ve haberleşme sektörlerinde hizmet ve altyapı yatırımları açısından bereketli bir yılı geride bıraktıklarını ifade etti. Türkiye'yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak için 2003'ten bu yana 192,5 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Elvan, 2014'te ulaşım ve iletişim alanında 14,4 milyar liralık kaynak ayrıldığını, ek kaynaklarla birlikte yatırım tutarının 20 milyar liraya yaklaştığını söyledi.
 
Elvan, Türkiye'nin, demiryolunda, özellikle yüksek hızlı trende (YHT) 2014'te dünyada adından sıkça söz edilen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, "2014'te demiryollarına 5,1 milyar lira yatırım yapıldı. 2015'te yatırım tutarımız 9 milyar lirayı bulacak. 2015'te demiryolu yatırımlarına ağırlık vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul YHT hatlarının işletmeye alındığını anımsatan Elvan, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas YHT ile Bursa ve Konya-Karaman hızlı tren projelerinin inşasının devam ettiğini dile getirdi.
 
Karayolları Genel Müdürülüğünün (KGM) 2014'te önemli işlere imza attığını ve 13,2 milyar liralık yatırım gerçekleştirildiğini anlatan Elvan, 2015'te 128 kilometre uzunluğunda 62 tüneli bitireceklerini kaydetti. Elvan, gelecek yıl bin kilometre bölünmüş yol, 850 kilometre tek yol, bin kilometre bitümlü sıcak karışım, 13 bin kilometre sathi kaplama yapılacağını ve kaza kara noktalarının daha güvenli hale getirileceği bilgisini verdi.
 
Havacılık ve uzay sektöründe bu yıl 1,1 milyar lira yatırım yapıldığını belirten Elvan, gelecek yıl da yatırımların aynı düzeyde olacağını söyledi. Elvan, 2014 sonu itibarıyla toplam yolcu trafiğinin 168 milyonu aştığını kaydetti. Elvan, dünyanın ilk 15 havalimanı listesinde yer alan Atatürk Havalimanı'nda genişletme çalışmalarını bitireceklerini ifade etti.
 
Bakan Elvan, Türksat 4B Uydusu'nun, 2015'in ilk yarısında uzayda olacağını belirterek, yüzde 25 yerli katkıyla üretilecek Türksat 5A Uydusu'nun ihale çalışmalarına başlandığını, Türksat-6A Uydusu'nun ise yapımına başlandığını kaydetti.
 
Denizcilik sektörü alanındaki gelişmeleri de anlatan Elvan, 2015'te 25 milyon ton/yıl kapasiteli Zonguldak Filyos Limanı'nın yapımına başlayacaklarını, yat limanı kapasitesini ise yaklaşık 19 bine çıkaracaklarını söyledi.
 
– "Türkiye'nin yüzde 99,9'u kapsama alanı içinde"
 
Elvan, bilgi ve iletişim sektöründeki büyüme hızının tüm sektörlerin önüne geçtiğini vurgulayarak, Türkiye'nin yüzde 99,9'unun kapsama alanı içinde bulunduğunu belirtti. Fiber kablo altyapılarında önemli gelişmeler kaydedildiğine işaret eden Elvan, şöyle devam etti: "2014'te 240 bin kilometreye fiber kablo altyapısı itibarıyla ulaştık. 2015'te hedefimiz fiber alt yapı yatırımlarını en az iki katına çıkarmak. Fiber kablo alt yapısı itibarıyla bir milyon kilometreye ulaşmak istiyoruz. Mobil genişbant teknolojilerinde bir üst aşama olan 4G için yetkilendirme çalışmalarına başladık. Bu yetkilendirme için gerekli olan frekans bandının boşaltılmasını Radyo Televizyon Üst Kurulu nezdinde takip ediyoruz. Hedefimiz 2015'in ilk çeyreğinde bu ihaleyi gerçekleştirebilmek."
 
Bakan Elvan, 2015'in, çok sayıda açılışın gerçekleşeceği, büyük yatırımların tamamlanacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, bu kapsamdaki çalışmaların yoğun şekilde devam edeceğini kaydetti.
 
Bakan Elvan soruları yanıtladı:
 
Bakan Elvan, Ahlatlıbel Telekom Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yurt genelinde yaşanan kar yağışı nedeniyle yollardaki durumun ve alınan tedbirlerin sorulması üzerine Elvan, Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) kar yağışıyla ilgili gerekli önlemleri aldığını ve yolda kalan vatandaşlara her türlü yardımı yaptıklarını söyledi. Kütahya-Afyon ve Balıkesir-Akhisar yolunun kapandığını, yolların açılması için çalışmaların sürdüğünü anlatan Elvan, kar yağışı nedeniyle yolda kalan vatandaşların KGM'nin 415 88 00 ve 425 47 12 numaralı yol danışma hatlarından yardım isteyebileceklerini ifade etti.
 
Yolda kalan vatandaşlara yardım yapılıp yapılmadığı sorusuna Elvan, teknik imkanlar neticesinde yolların kısa sürede açılmasının kendilerini mutlu edeceğini söyledi. Kendilerine gelen talep doğrultusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Elvan, Karayolları Genel Müdür Vekili Adnan Köklükaya'ya, kar yağışı nedeniyle yolda kalan vatandaşlara yardım edilmesi amacıyla yardım masası kurulması talimatını verdi.
 
Bazı havalimanlarında da sis ve kar yağışı nedeniyle uçuşlarda aksamaların olduğunu dile getiren Elvan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün tüm önlemleri aldığını bildirdi.
 
– TİB'in yeniden yapılandırılması
 
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) yeniden yapılandırılmasıyla ilgili soruya Elvan, TİB ile ilgili hazırlanan alternatif taslağın Bakanlar Kurulunda henüz görüşülmediğini, görüşülmesinin ardından detaylı bilgi vereceğini belirtti. Elvan, 17 ve 25 Aralık sonrasında TİB'de yapılan yönetim değişikliğiyle çok ciddi denetim mekanizması oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Tüm kayıtlar, kontrol altında muhafaza ediliyor. Çok enteresan bir yaklaşım, tüm kayıtları siliyorlar, değişik ifadeler yer aldı basında. Kayıtları silenler kimler? Paralel yapının kendisi. O diskleri ortadan kaldıranlar kimler? Soruşturma devam ediyor, herhalde günah çıkarıyorlar, diye düşünüyorum. Şu anda TİB'de herhangi bir sorun söz konusu değil. Özellikle yaşa dışı dinleme, kayıtların yok edilmesi konusunda kim ne yaptıysa bunun hesabını verecek. Yargıdan kaçmak söz konusu değil. Biz de bunun takipçisi olacağız."
 
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca dinlemelerle ilgili soruşturma yürütüldüğünü anlatan Elvan, "17 ve 25 Aralık öncesi kayıtlar silinmiş, CD'ler kırılmış, silinen kayıtları geri kazanmaya çalışıyorlar. Bu geri kazanımlar neticesinde yeni bilgiler, ilave illegal dinlemeler ortaya çıkabilir. Zamanla hepimiz bunları göreceğiz. Suç işleyen kimse, mutlaka cezasını çekecektir" diye konuştu.
 
– Adriyatik Denizi'ndeki iki gemi kazası
 
Adriyatik Denizi'nde yaşanan gemi kazasındaki kurtarma çalışmalarına ilişkin soru üzerine Elvan, Gökbel isimli Türk gemisinin başka bir gemiyle çarpışması sonucunda 11 personelden 2'sinin hayatını kaybettiğini, 5 personelin kurtarıldığını, 4 personeli arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Konuyla ilgili İtalya Ulaştırma Bakanı ile görüşme yaptıklarını dile getiren Elvan, İtalya Başsavcılığı tarafından soruşma başlatıldığını, diğer geminin hatalı olduğu yönünde izlenim edinildiğini, konunun yakından takip edildiğini ifade etti. Norman Atlantik gemisiyle ilgili de 38 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Elvan, kayıtlar arasında Türk vatandaşı olup olmadığının henüz teyit edilmediğini kaydetti.
 
– "Sosyal medyada küfür ve hakaret serbest değil"
 
Gazeteci Sedef Kabaş'ın attığı tweet nedeniyle gözaltına almasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Elvan, söz konusu kişinin nasıl bir tweet attığını bilmediğini, ancak gerçek hayatta işlenen suçun cezası ne ise sanal hayatta işlenen suçun cezasının da aynı olması gerektiğini söyledi. Elvan, sosyal medyada küfür ve hakaret etmenin serbest olmadığına dikkati çekerek, sosyal medyanın AK Parti hükümetleri döneminde geliştirildiğini ve bu noktalara getirildiğini bildirdi. Sosyal medyada işlenen suçlara yönelik yaptırımların kendilerinin değil, yargının işi olduğunu anlatan Elvan, şunları kaydetti: "Savcılar var, hakimler var. Bununla ilgili kararı alacak kişi ben değilim. Ama özellikle sosyal medyanın kendi ahlaki değerlerimiz, etik değerlerimiz dikkate alınarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yüz binlerce sanal sahte hesap… Bu hesaplardan küfür ediliyor, hakaret ediliyor, kimin olduğunu bilmiyorsunuz. Böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil. Sosyal medya şirketleri de bu sıkıntıları gördükleri için bu yönde önlem almaya başladılar. Facebook, İnstagram’da çalışma var. Bir noktada sosyal medya şirketlerinin kredibilitelerini daha da aşağı çekilmesine neden olacak. O nedenle bu tür önlemleri almaları gerekiyor."
 
– "YHT ihalelerinde yerli katkı oranını yüzde 53 düşünüyoruz"
 
Raylı sistemlerdeki yerli katkı oranıyla ilgili soruya Elvan, YHT ihalelerinde yerli katkı oranının yüzde 53 olmasını düşündüklerini kaydetti. Yerli demiryolu ekipmanları üretimi konusunda hassas olduklarını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:
 
"Bu sektörün gelişmesi için bu kararı aldık. O nedenledir ki kendi yüksek milli hızlı tren projemizi başlattık. Dizel lokomotiflere yönelik de tamamıyla ulusal, kendi kaynaklarımızla, kendi mühendislerimiz ve işçilerimizle ülkemizde üretilecek trenleri destekleyeceğiz."
 
– "Sabit telekom hizmeti veren işletmecilerden 12'si etkin"
 
Bilgi İletişim Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) iki yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, elektronik haberleşme hizmeti veren şirketlerin istihbarat kurumlarının istediği sistemi kurmaması halinde lisanslarının iptal edileceği iddialara BTK Başkanı Tayfun Acarer, 300'den fazla sabit telekom hizmeti veren işletmeciden 48'inin abonesinin olduğunu söyledi. 48 işletmeciden de 12'sinin etkin olarak çalıştığını anlatan Acarer, şu bilgiyi verdi: "Örneğin 4 işletmecinin sadece bir abonesi var. Diğerlerinin 3 abonesi olan, iki abonesi olan pek çok işletmeci var. Çoğunluğu bir, iki, üç aboneli işletmeciler. 12 büyük işletmeci var, hakkıyla bu işi yapan. Bunlara yönelik düzenleme yapıldı. Yani bu işi ciddi olarak yapan, altyapısını kuran, bu sektörde alt yapının da gelişimine destek olacak işletmecilerin belirlenmesi için standart getirildi. Yapılan düzenleme bundan ibaret."
 
Marmaray'a entegre edilmesi planlanan Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarında gecikme yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna Elvan, yüklenici firmanın işi ağırlaştırdığını ve işi başka bir firmaya devretme eğilimi içinde olduğunu anımsattı. Yüklenici firmanın sözleşmeye uymak zorunda olduğuna dikkati çeken Elvan, sözleşmenin yerine getirilmemesi halinde gereğinin yapılacağını söyledi.
 
– "Biz her şeyimizi yasalara uygun yapıyoruz"
 
Yeni İnternet Yasası'nın "Anayasa Mahkemesinden döner" şeklindeki yorumlarla ilgili değerlendirmesi sorulan Elvan, "Anayasa Mahkemesinden döner, diyenler herhalde anayasayı hiç okumamışlar. Anayasamızın 22. maddesi, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yani ulusal güvenlik, kamu düzeni gibi alanlarda kanun ile düzenleme yapılarak, gerekli tedbirin alınabileceği ifade ediliyor" diye konuştu.
 
Gecikmesinde sakınca bulunan herhangi bir hususta başbakan veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB'in geçici olarak erişimi engelleyeceği ve 24 saat içinde mahkemeye başvurulacağının söylendiğini anlatan Elvan, Anayasa Mahkemesinin iptalinin, kapatma yetkisinin Telekominikasyon İletişim Başkanına verilmesine yönelik olduğunu anlattı.
 
Türkiye'deki haberleşme ve iletişim alanındaki hürriyetin gelişmiş birçok ülkede olmadığına dikkati çeken Elvan, "Biz her şeyimizi açık yapıyoruz, yasalara uygun yapıyoruz ve her şeyi ihtiyaç duyulması halinde yasa çerçevesinde ortaya koymaya çalışıyoruz. Birçok ülkede bu işler, farklı yol ve yöntemle yapılıyor. Ama biz her şeyimizde şeffafız" dedi.
 
Türkiye'de her türlü eleştirinin yapıldığını belirten Elvan, "Belki gazetelerin ve televizyon kanallarının yüzde 80'i hükümet aleyhine sürekli haberler yapıyor. Hakaretler yer alıyor, bunları, gelişmiş ülkelerde yapabilmeniz mümkün değil. Bizdeki hürriyet, o ülkelerde yok. İsteyen, istediğini söylüyor" diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami