İstanbul’da Servis esnafı patlama noktasında!

Servis esnafı patlama noktasında!

 

 

Samet Tunçer'in haberi

İstanbul'da bugün Umum Servis aracı işletmeleri esnaf odası ve ticaret odasına kayıtlı servis araç sayısı 45 bin. Bu rakam korsan servis araçlarıyla birlikte 60 bini bulurken yasal taşıma yapan servis esnafı mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. "Plakamızı istiyoruz" diyen İstanbullu servisçilerin temel sorunu özel bir servis plakası olmaması yani ruhsatında ticari yazan bir minibüs sahibi olan herkesin İstanbul'da servisçilik yapabilmesi.

Servisçiler 11 Mayıs Cumartesi günü Kazlıçeşme Meydanı'nda miting düzenlemiş ve servis esnafının sorunları ve çözüm önerilerini yetkililere haykırmıştı. Eylemlerini sürdüreceklerini söyleyen servisçiler dün de 3 bin araçla D-100 Karayolu'na çıkarak trafik yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi. Sıkıntılar devam ederken biz de konuyu İstanbul Servis Aracı İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Bakırköy Şube Sorumlusu Ahmet Özsoy ile konuştuk. Plaka tahdidinin neden uygulanması gerektiğini haber7.com'a anlatan ve esnafın artık patlama noktasına geldiğini ifade eden Özsoy, inanması dahilinde konuyu başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çözeceği kanaatinde…

ÇÖZÜLEMEYECEK SORUNLAR DEĞİL AMA…

Konuyu "çözülemeyecek sorunlar değil" diyerek özetleyen Özsoy, "Plaka tahdidini 1995 yılında aldık. Daha sonra üst mahkeme bu kararı bozarak iptal etti. Biz plakaların tek harfte toplanmasını ve daha sonra tahdid getirilerek düzene sokulmasını istiyoruz. Araçlar bu sayede çok daha kolay denetlenecek. Böylece bugün yaşadığımız sorunlar da minimum seviyeye inecek. Diğer ticari araçlar gibi çalışma ruhsatıyla çalışacağız ve statü kazanacağız. Türkiye'de 13 büyükşehirde plaka tahdidi uygulanıyor. 26 tane de büyükşehir belediyesi olmayan illerde uygulanıyor. D türü yetki belgesi istedik ancak Ulaştırma Bakanlığı plaka tahdidi kapsamında olmadığımız için bu yetki vermiyor. Bizde o halde plaka tahdidimizi verin diyoruz ama onu da veremeyiz diyorlar. Böyle bir ikilem içindeyiz işte. Ama bunlar çözülemeyecek sorunlar değil" ifadelerini kullandı.

KORSAN TAŞIMACILIKTAN ARAÇLARIMIZ BAĞLANIYOR

Birçok servis şoförünün sıkıntı yaşadığını belirten Özsoy, "Plaka tahdidi olmadığı için korsan yasası kapsamında telafisi güç sorunlar doğacak. Daha geçtiğimiz günlerde bir servis aracı sahibi arkadaşımız üç ayrı personel servis aracı güzergah kullanımı izin belgesi olmasına rağmen 'belediyeden izin veya ruhsat almaksızın özel bir firmanın ticari amaçlı servis taşımacılığını yaptığı' gerekçesiyle aracı trafikten men edildi. Düşünürsek bu arkadaşımızın geçindirdiği bir ailesi ve borçları var. Böyle olaylar yüzlerce arkadaşımızın başına gelebiliyor" dedi.

EVLERE KADAR KARTVİZİT DAĞITARAK İŞ YAPIYORLAR

İstanbul'da yaklaşık 15 bin korsan servis aracı olduğunu söyleyen Özsoy, "Korsan yasasının çıkmasının temel amacı hususi araçlar ile ticari taşımacılık yapan kişilerin ayrılması idi. Hatta sayın başbakan bir açıklamasında korsan taşımacılık yapanların araçlarını ellerinden alacağız demişti. Ama gelin görün ki yasal olarak ticari taşımacılık yapan araçlar bağlanırken, hususi araçlar apartman dairelerine varıncaya kadar kartvizit dağıtarak iş yapmaya devam ediyor" dedi.

BAŞBAKANIMIZ İNANIRSA BU İŞ ÇÖZÜLÜR

Yetkililere seslerini duyurmak için mücadele ettiklerini ifade eden Özsoy, "Biz sayın başbakanımıza daha önce sorunun çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduk. Eğer başbakanımız bu işe inanırsa bu iş çözülür ve uygulanır. Biz ayrı bir özerk yapılanma istemiyoruz. Sadece istediğimiz diğer illerde ne uygulanıyorsa bize de o uygulanması. Biz sesimizin duyulması için çırpınıyoruz ve bu sese yetkililerin sessiz kalmasını istemiyoruz. Ayrıca ticaret odası plaka tahdidine karşı. Çünkü bir servisçiyi herhangi bir güzergahta 60 liraya çalıştırabiliyorken plaka tahdidi gerçekleşirse bu fiyata çalıştıramayacak. Büyükşehir Belediyesi ise plaka tahdidi uygulanmasıyla birlikte rant olur kaygısında. Oysaki turizm şirketlerinin üzerimizde trilyonlara varan haksız kazançları var. Servisçilere verilecek plaka tahdidi hem İstanbul trafiğine, hem de işverene yarar sağlayacak" diye konuştu.

SORU ÖNERGESİNE CEVAP

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır'ın 2012 yılında TBMM'ye verdiği soru önergesine İçişleri Bakanlığı İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden istediği bilgiler ile cevap verdi. Büyükşehir Belediyesi Şandır'ın soru önergesine verdiği yazılı cevapta tahdit uygulanması zorunluluğunun olmadığını söyledi. Büyükşehir konuya şu sözlerle açıklık getirdi: "Servis araçlarının sayısının belirlenmesi hususunda UKOME'ye yetki verilmiş olması mutlak surette tahdit uygulanması zorunluluğu bulunduğunu göstermemektedir. Anılan yasal düzenleme gereği uyarınca, gerekli görülen durumlarda mevcut araç sayısına sınırlama getirilebilecektir. Tahdit uygulanmaması suretiyle servis esnafının mağduriyetine sebebiyet verilmesi söz konusu değildir."

samet.tuncer@haber7.com

@samettuncer17

Kaynak.www.haber7.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami