Mersin-Antalya Yolu Kısalacak

Şehir merkezleri birbirine en uzak komşu iller olarak bilinen Antalya ve Mersin arasındaki coğrafik engellerin, Akdeniz Sahil Yolu projesiyle aşılacağı belirtiliyor.

İki il arasında güvenli yolculuk yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğünce 2003 yılında başlatılan Akdeniz Sahil Yolu projesi kapsamında çalışmalar sürüyor.

Dik rampalar ve birbiri ardına sıralanan keskin virajlardan oluşan, sürücülerin "çileli yol" dedikleri Mersin-Antalya karayolu, zaman zaman karşılıklı yönlerden gelen sürücülerin araçlarını durdurarak birbirlerine yol vermesini gerektiriyor.

Proje tamamlandığında hem Mersin-Antalya arasındaki mesafenin 20 kilometre kısalacağı, virajlı yolların yerini bölünmüş yolların alacağı ifade ediliyor. Böylelikle 8 saatlik yolun proje tamamlandıktan sonra 1-1,5 saat azalacağı tahmin ediliyor.

 

Antalya sınırındaki Kaledran köyü ile Mersin arasındaki 227 kilometrelik bölümün Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanına girdiğini söyleyen Hacak, "158 kilometrelik kısım tamamlandı. Kalan 69 kilometrelik bölümde 5 ayrı yerde çalışma sürüyor" dedi.

Karayolları 5. Bölge Müdür Yardımcısı Bülent Hacak, çalışmalarına başlanmış olan bölümlerin 2014 yılı sonu itibariyle bitirileceğini bildirdi.

   Şu sıralar gözler "Akdeniz Sahil Yolu Projesi"nde. Projenin tamamlanmasıyla bölgede turizm hareketlenecek. Mersin-Antalya arasında 2003 yılında yapımına başlanan yolun 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.

   Özellikle keskin virajlar nedeniyle sürücülerin adeta korkulu rüyası haline gelen sorunlar “Mersin-Antalya Akdeniz Sahil Yolu Projesi”nin tamamlanmasıyla son bulacak.

 

Konuyla ilgili Yerel basından görüşler;

    Her iki ilin turizm kenti olmasına rağmen yollarının kötü olmasından ötürü Alanya-Silifke arasında bulunan ilçe ve beldeler turizmden payına düşeni alamıyor.

            ***

    İki şehir arasındaki 489 kilometrelik yolun önemli bölümünde son derece dik rampalar ve birbirini peş peşe takip eden keskin virajların yer alması sürücüler için büyük sıkıntıya neden olmaktadır.

    Tatil planları içinde Mersin-Antalya arasındaki sahil şeridini düşünen tatilciler, yolların kötü olmasından dolayı buraları tercih etmiyorlardı.

          ***

    227 kilometrelik yolun yaklaşık yüzde 80’lik kısmı tamamlanırken, 2014 yılında ise tamamının hizmete açılması bekleniyor. Dağlık kesimin etrafını dolaşan mevcut yolun önemli bir bölümü kör noktalarla dolu iken yeni projede toplam 4 bin 655 metre uzunluğunda 7 adet çift tüp tünel yer alıyor.

           ***

    Projenin tamamlanmasıyla mesafe 20 kilometre daha kısalacak. Sürücülerin karşılıklı geçişlerde zaman zaman durup birbirlerine yol vermek zorunda kaldığı virajlı kesimlerin yerini geniş duble yollar alacak.

           ***

    Doğu Akdeniz'de 321 kilometrelik sahil şeridi ve 8 bin yatak kapasitesine sahip Mersin'den Antalya'ya bu proje sayesinde 9 saat yerine 5 saatlik bir yolculukla ulaşılabileceği düşünülüyor.

           ***

    Yolun tamamlanmasıyla mevcut turizm potansiyelinin daha iyi değerlendirileceğini uman yöre halkı ise, çalışmaların kısa sürede bitmesini istiyor. Yöredeki hemen herkesin takdirini toplayan çalışmalar sayesinde, Mersin'in tarihi ve kültürel zenginliklerinin daha fazla turist tarafından görülmesi, tarım ürünlerinin ise daha fazla kişinin ağzını tatlandırması bekleniyor.

    "Akdeniz Sahil Yolu Projesi”nin özellikle Mersin ile Antalya arasında ulaşımın zor ve yorucu olduğu, bağlı olduğu ile 3-4 saat uzaklıktaki Anamur ilçesine katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.

        

    Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, “İlçemiz uzun yıllardır turizmden yeterince pay alamıyor. Bunun en büyük nedeni ise yol sıkıntısıdır. Anamur, çok çeşitli tarihi ve turistik güzellikleri içinde barındırıyor. Birçok bakir alanlar bulunuyor ancak, turizm işletmelerinin burayı ulaşım problemi nedeniyle bugüne kadar değerlendirilmedi.

    “Akdeniz Sahil Yolu Projesi”yle ulaşım kolaylaşacaktır. Yolculuk süresi kısalacaktır.

    Şu anda turizmden hiçbir şekilde faydalanamıyoruz. Ancak, bunun değişeceğini umut ediyoruz.

    Antalya 240, Mersin 230 kilometre uzaklıkta. Ulaşımı zor olan bir yere kimse gitmek istemez. Bu projeyle Anamur'a gelmek isteyenlerin korkulu rüyası olan virajlı yollardan kurtuluruz. Zaten projede sona doğru yaklaşırken ulaşımın düzelmesinin avantajlarını da görmeye başladık. Yatırımcılar bölgeye yavaş yavaş geliyorlar. Burada arazi arayıp, yatırım bölgelerini inceliyorlar. Bunlar tamamen yolun bitimiyle alakalı işler. Sadece turizmi değil, tarımı da önemli ölçüde etkileyecek bu proje. Bölgede yetişen tarım ürünleri daha kısa sürede pazara ulaşacak. Özellikle meyve üreticileri Antalya-Alanya’ya taze taze ürünlerini sunabilecek.

    Gazipaşa Havalimanı’nın devreye girmesiyle umutlarımız daha da arttı. Gazipaşa'ya 40 dakikada ulaşım sağlanabilir. Bu turizmcilerin de ilgisini çekecektir. Bu nedenle bu yolun tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. İlçenin kontrollü şekilde gelişmesini planlıyoruz. Planlı bir büyüme çabasındayız. Yolun yapılmasıyla gelecek yatırımların da plansız yapılmasını istemiyoruz.” dedi.

          ***

    Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Murat Demir, “Proje kapsamında çalışmaların sürüyor. Yolun hemen her yeri farklı tarihi ve turistik güzellikleri barındırıyor. Bölge hemen her yerinde göze çarpan ve halen yıllara meydan okuyan sit alanlarında turistlerin ilgi duyacağı çok sayıda tarihi yapı ve değer bulunuyor.

    Mersin, tarihi ve kültür varlıkları açısından zengin potansiyelinin yanı sıra denizi ve yaylası ile de dikkati çekiyor ancak, yol sorunu nedeniyle bugüne kadar turizmde istenilen noktaya gelemedik. Sahil yolunun tamamlanması Mersin turizmine artı değer kazandıracaktır.

    Komşu il Antalya turizmin merkezi durumunda olmasına rağmen, turizmde yarışamıyoruz ve birbirimize katkı sağlayamıyoruz. Bunun önündeki en büyük sorun ulaşımda yaşanan zorluktur. Ancak çileli yolun bitmesiyle rahat bir nefes alacağız ve avantajlarımızdan yararlanıp Antalya'ya katkı sağlayacağız.

    Alanya'’dan kültür turları, Konya-Karaman üzeri gerçekleşiyor. Bir kısmı, Mersin üzeri konaklama gerçekleştiriyor ancak, çoğu turizm şirketi bu yolu yaşattığı sıkıntılar nedeniyle tercih etmiyor. Bu proje bittiği zaman kültür turları buradan geçecek, böylece turizm açısından bölge daha hareketli günler yaşayacak. Bu yolların hizmete girmesiyle özelde Anamur ve çevresi genelde ise Mersin turizminde önemli bir canlılık olacak, turizm için yatırım planlamaları yapılacak.

    Ayrıca, Tarsus-Kazanlı’daki turizm alanı ilan edilen bölgelerde otellerin kurulmasıyla birbirine bağlı olarak tüm Doğu Akdeniz hareketlenecek. Bu yol sadece Mersin'e değil, Adana-Hatay’a da katkılar sağlayacak.

    Tarsus-Kazanlı Turizm kompleksinde 10 bin yatak kapasitesi öngörülmektedir. Buradaki yatırımlar gelecek yıl başlayacak. 6-10 ay gibi kısa sürede tamamlanabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

    Umarız, "Akdeniz Sahil Yolu Projesi" bir an önce biter ve bölgede özellikle turizm konusunda bir hareketlenme olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami