Yavuz Sultan Selim Köprüsü Son Tabliye Yerleştirme Töreni yapıldı


Köprünün tam ortasında gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da hazır bulundu.
 
Bakan Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün birleştirme töreninde yaptığı konuşmada, üçüncü kez boğazın iki yakasının bir araya geleceğini söyledi.
 
Köprünün çok sayıda ilk özelliği olduğunu dile getiren Yıldırım, "Tabliye genişliği dünyada en geniş asma köprü… Yaklaşık 60 metre. 10 şerit var. Üzerinden demiryolu geçen bu kadar açıklıkta ilk asma köprü olma özelliği var" dedi.
 
Yıldırım, Türkiye'de son 13 yılda yaşanan istikrar ve güçlü iktidar sayesinde dünyanın gıptayla izlediği, Türkiye'yi 2023'e, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına taşıyacak projeleri birer birer gerçekleştirdiklerini vurguladı.
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de bunlardan biri olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bir ilk olma özelliği daha var, 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok" diye konuştu.
 
"Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor"
 
Yıldırım, birinci ve ikinci köprüyü yabancıların yaptığını, Türk müteahhitlerin taşeron olduğunu kaydederek, "Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı, biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Köprünün, ağustos ayının sonuna doğru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği bir günde açılacağını aktaran Yıldırım, böylece Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki ağır taşıt trafiğinin buraya kayacağını, şehir içi trafiğin bir nebze de olsa rahatlayacağını anlattı.
 
Yıldırım, Marmaray ile birlikte, ilk defa geçen yıl Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen araç sayısının 12 milyon azaldığına dikkati çekerek, Marmaray'ın toplu taşımaya katkısına değindi.
 
Yıldırım, Marmaray açıldıktan sonra bugüne kadar 125 milyon kişinin yolculuk yaptığını da sözlerine ekledi.
 
 

 

Yıldırım son tabliyenin yerleştirilme çalışmalarını önceden denetledi
 
Törenden önce köprüye gelen Yıldırım, beraberindekilerle köprü üzerinde yürüyerek son tabliyenin yerleştirildiği köprü ortasına geldi. Son tabliyenin yerleştirilme sürecini denetleyen Yıldırım, burada kendisi de çalışmalara katıldı.
 
Telsizi alarak mühendislerle konuşan Yıldırım, çalışanlara bazı talimatlar verdi. Burada personel ile fotoğraf çektiren Yıldırım, bazı çalışanların "İkramiye istiyoruz" sözlerine karşılık gülerek mesajın alındığını söyledi.
 
Yetkililerden bilgi de alan Yıldırım, çalışmaları denetlendikten sonra geri dönüşte köprü üzerinde bulunan bir araca binerek buradan ayrıldı. Yıldırım, aracı kendisi kullandı.
 
Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım kaynak yaptı
 
Konuşmalar sonrası hemen kürsünün arkasındaki son tabliyenin bulunduğu bölgeye geçildi.
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yerleştirilen son tabliyesine Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım kaynak yaptı.
 
Ana açıklık bin 408 metre
 
Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega projede, bin 408 metre uzunlukta ana açıklığı bulunuyor.
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü olacak. 4,5 milyar lira yatırım maliyeti bulunan proje, Güney Koreli ve Türk mühendislerin gayretiyle yükseliyor.
 
Köprünün üzerinde 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, 2 şerit de hızlı tren olmak üzere toplamda 10 şerit olacak.
 

Köprü, çağdaş Türkiye'nin simgelerinden olacak
 
İstanbul'un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltarak güvenli ve konforlu trafik akışı sağlamak amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor.
 
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'yi, bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye'nin simgelerinden biri olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami