ATLASJET Yurtdışında büyüyor.

Atlasjet Kazakistan'da Jet One, Kırgızistan'da Kyrgyz Airlines, Kuzey Irak'ta ise Zagrosjet adlı üç yeni havayolu şirketi kurdu. 

Şirketin büyüme stratejilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Atlasjet İcra Kurulu Başkanı Sami Alan, Türkiye'de, edindikleri tecrübe ve birikimi havacılıkta fırsat pazar olarak gördükleri ülkelerde değerlendirmek istediklerini ifade etti. 

RUSYA DA YOLDA

Sami Alan, yeni kurulan havayolu şirketlerinin tarifeli milli havayolu ya da güçlü bir turistik havayolu olmasını hedeflediklerini söylerken önümüzdeki yıl Rusya, Suudi Arabistan ve Güney Sudan merkezli üç havayolu şirketi daha kuracaklarını açıkladı.

Atatürk Havalimanı gazetecileriyle Florya'da dün akşam iftar yemeğinde buluşan Atlasjet İcra Kurulu Başkanı Sami Alan AirportHaber'in sorularını yanıtladı. Yurt dışındaki şirketlerle ilgili olarak görüşlerini aktaran Alan, 'Yapılmamışı yapmak başarmaktır' dedi.

TÜRKİYE'DE HAVACILIK BİTTİ Mİ? YATIRIMLAR NEDEN YURT DIŞINA KAYDI?

Atatürk Havalimanı'nda slot sıkıntısı olduğunu ifade eden Sami Alan; 'Türkiye'de slot problemi var, ama aynı zamanda yurt dışında daha büyük fırsatlar da var. Atatürk Havalimanı'nda slot kalmadı. Türk havacılığının büyümesinde herhangi bir sıkıntı yok ama slot sıkıntısı nedeniyle biz burada büyüyemiyoruz' dedi.

Atlasjet'in bir büyüme sürecine girdiğini ve her işin riski olabileceğini sözlerine ekleyen Alan; 'Risk her yerde var ama risk var diye duracak değiliz. Türkiye'de büyümek zor bir hale geldi. Pazar oluşturmak zorlaştı ama yurt dışında önemli adımlar atılabilir. Örneğin Gabon'da bir kaç şehirde karşılıklı 3 sefer koysanız yılda 3,5-4 milyon dolar para kazanırsınız. Böyle bir fırsat oralarda var. Arzın az olduğu yere gitmek kârı da beraberinde getirir. O yüzden olmayan yerde olmakta fayda var' dedi.

Yurt dışında şu anda 3 ülkede şirket kurduklarını ve 3 ülke planlarının daha olduğunun altını çizen deneyimli yönetici Sami Alan; 'Şu anda Güney Sudan'da lisansı aldık. Lisans için Suudi Arabistan ve Rusya'da da çalışmalarımız sürüyor' şeklinde konuştu.

YURT DIŞINDAKİ ŞİRKETLER NASIL YÖNETİCİLEK?

Yurt dışında kurulan şirketlerin yönetilmesi ve kontrol altında tutulmasıyla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını ve tamamının Türkiye'de merkezden yönetildiğini belirten Sami Alan; 'Söz konusu ülkelerde mahalli operasyonel ofisler açmayı düşünüyoruz. Zaten merkezden yönetiliyor. İstanbul-Bişkek uçuşunun buradan yönetilmesiyle Bişkek-Moskova'nın yönetilmesi arasında hiçbir departman için bir fark yok. İdari yönetim burada kalacak. Uçak kapıyı kapattıktan sonra zaten heryer gurbet. Ondan sonrası kağıt üzerinde kalıyor. Sadece oraların mahalli risklerini yönetmek anlamında bir ekip olabilir, o ekibi de zaten kurduk. Çalıştığımız ülkelerde güçlü ekiplerle çalışıyoruz. Irak'ta Barzani ile çalışıyoruz ve bu oradaki riski üzerimizden alıyor. Kırgızistan'da güçlüyüz, Kazakistan'da Gülnar Turizm ile ortağız. Gülnar Turizm'in Kazakistan'da tek başına yüzde 65 turizm pazar payı var. Bu nedenle bu gibi ortaklıklar riskleri önümüzden kaldırıyor' dedi.

Atlasjet'in çok önemli bir ürün olduğunu sözlerine ekleyen Alan; 'Atlasjet'in yolcusunu en çok seven havayolu gibi bir sloganı var. Ben birçok şeyi zaten hazır buldum ve bu bazı da çoğaltmak son derece kolay oldu. Murat Bey (Ersoy), arkasındaki güçlü ekiple birlikte zaten bunu başarmıştı ve Atlasjet bir marka haline gelmişti. Benim yaptığım sadece yurt dışına havayolu ihraç edelim fikriydi, bu vizyonu ve stratejiyi ortaya koymaktı. Uçak içinde, örneğin Business class'ı standart hale getirmekti ve destinasyonları artırmaktı. Benim yaptığım bu' diye konuştu.

YURT İÇİNDE YENİ HATLAR AÇILACAK MI?

Türkiye'de yeni hat açmanın zorluğuna dikkat çeken Alan; 'Elazığ ve Mardin'den ciddi bir baskı var. Belki bu noktalar olabilir. Bunun dışında açıkçası düşünmüyoruz. Çünkü Atatürk Havalimanı'nda slot kalmadı. Sabiha Gökçen'den uçabiliriz ama orada da zaten her şehre uçuş var.  O yüzden bana heyecan vermiyor'

Kaynak.www.airporthaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami