Seyahat Acenteleri Kanununda değişiklik taslağı ve Turizm taşımacılarını ilgilendiren konular

 

Bilindiği üzere 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve İlgili Yönetmeliği yayınlandığı tarihten itibaren Seyahat acenteleri ve bağlı olduklar TÜRSAB bu kanun ve yönetmeliğin bazı maddelerine karşı çıkmaktadır. Hatta yargıya da başvurmuştur.

İtiraz ettikleri en önemli husus Seyahat acenteleri kanunu kapsamında yapılan taşımaların 4925 Karayolu Taşıma Kanunu’ndan ve ilgili mevzuattan çıkarılmasıdır.
Seyahat acenteleri kendi araçlarıyla hiçbir kısıtlamaya ve belgeye tabi olmadan bu taşımaları yapabilmelerini istemeleridir.
 Şimdi yargıda kazanamadıkları bu taleplerini seyahat acenteleri kanunda bir değişiklik yaparak aşmak istemektedirler.

Seyahat Acentelerinin faaliyetleri içinde Karayolu yolcu taşımacılığı varsa şirket özmal araçlarına 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümlerine göre almak zorunda oldukları taşıma yetki belgelerinden muafiyet sağlamasını istediklerini, ve bu talepleri doğrultusunda kanun değişikliği yapılmasını istediklerini  basından ve Ulaştırma Bakanlığında 20 Şubat tarihinde yapılan toplantı sayesinde Karayolu  öğrenmiş bulunuyoruz.
 
Açıkçası bu talep 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümlerine göre,kaçak ve korsan yolcu taşımacılığı yapabilelim talebidir. Hiç bir denetime ve mevzuata tabi olmadan yolcu taşıyabilelim talebidir.
Acente araçlarının kontrolünü engelleyen, suisimale açık bu değişiklikler kanunlaşırsa, zaten bıçak sırtında yürüyen turizm faaliyetlerinin dibe vurmasına, niteliksiz araçları sırf düşük maliyetleri nedeniyle turlarında kullanmaktan çekinmeyen acenteler eliyle her an yaşanabilecek bir faciaya hazır olunmalıdır.
Taşımacının yükümlülüklerini ve sorumluluklarını hiçe sayan ve açıkça yolcu magduriyetlerine,sebep olacak bir taleptir. Karayolu taşıma mevzuatı hükümlerine göre taşıma güvenliği ve zorunlu sigortalar konusuda sıkıntı doğuracaktır..

Yeni hazırlanan bir taslak hali hazırda mevcut yasalardaki mevzuata aykırılık gösteremez.

Seyahat acentelerinin ve Türsab ın anlamadığı ve anlamak istemediği bir husus Karayolu Taşıma Kanunu yürürlüğe girmeden önce yolcu taşımacılığı faaliyetini mevzuat eksikliği ve boşluğundan istifade ederek hiçbir belgeye ve denetime tabi olmadan yapıyor olmak.  4925 Sayılı Karayolu taşıma kanunu ve Yönetmelikleri yürürlüğe girdikten sonra da bu durumun sürdürülebileceği hakkını hiçbir kurum ve işletmeye vermez.
Seyahat acentesi olarak Faaliyetinizde yolcu taşımacılığı varsa bu faaliyeti seyahat acenteleri yapamaz diye bir hüküm yok. 4925 Sayılı yasanın ve Yönetmelik şartlarını yerine getiren yolcu taşımacılığı yapabilir. Bu şartları yerine getiren yüzlerce seyahat acentesi faaliyetiyle ilgili yetki belgesini de bu süre içinde almışlardır. Bu talep kimin talebidir anlamakta zorlanıyorum.

Yasa yürürlüğe girmesinin üzerinden 10 yıl geçti Hala bu talebi ısıtıp ısıtıp her toplantıda önümüze getiriyorlar.
Bu yasa kapsamında belge almış 1875 İşletmenin günahı ne onlarda biz taşımacılar olarak Seyahat acentesi faaliyeti yapabilelim demeye benziyor bu durum.

Bu taleple karşımıza gelenlerin şunu anlamaları lazım.
Seyahat acenteleri, faaliyetleri belge düzeni  ve Karayolu Yolcu taşımacılığı faaliyetleri ayrı,  kanunlarla düzenlenmiştir. Bir kanuna tabi olan diğer kanun hükümlerine uymasın demeleri ve talepte bulunmalarının hiçbir anlamı gerekçesi olamaz.
 Sureti haktan görünüp yapılacak değişiklik maddelerinin arasına bu maddeyi gizlice sokmak bir oldu bittiye getirmek mümkün değildir.
Yapılması düşünülen bu değişiklikle 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve İlgili Yönetmelik  hükümlerini ortadan kaldıracaklarını düşünmeleri ve sonuç almaları hukuk devletinde mümkün değildir.
Nusret ERTÜRK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Bitnami banner
Bitnami